Els afectats per la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea descarten les quatre alternatives del pla de viabilitat
dimecres, 28 de març del 2012
El col·lectiu posposa la decisió sobre la sortida a la fallida de l'entitat i dubta sobre la necessitat de recórrer al concurs de creditors de cara a l'assemblea de divendres
L'Aldea (ACN).- Els afectats de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre) descarten, d'entrada, les quatre alternatives que proposa el pla de viabilitat per trobar una sortida a la fallida i no han aconseguit acordar un posicionament unitari de cara a l'assemblea general de l'entitat de divendres al matí. En una nova reunió aquest dimarts a la nit, els representants del col·lectiu han analitzat la situació per recuperar els estalvis bloquejats dels impositors sense poder arribar a una conclusió clara sobre el camí més adient o menys dolorós per als seus interessos. Els afectats, a més, dubten sobre la necessitat de recórrer al concurs de creditors de forma imminent per disposar de més temps.
La complexitat de la situació, els dubtes, la manca d'informació i el compte enrere fins el 7 d'abril, data a partir de la qual l'entitat hauria de presentar el concurs, que a partir d'aquest moment podria ser iniciat en la modalitat de "necessari" per qualsevol dels seus creditors, ofeguen la capacitat de decisió d'un col·lectiu anímicament molt tocat pels esdeveniments dels últims mesos i que veu com cap de les alternatives del pla de viabilitat presentat fa dues setmanes els garanteix un retorn ràpid i fiable dels seus estalvis.
En una assemblea que ha reunit per primer cop en mesos les dues associacions d'afectats, els seus representants s'han limitat a posar sobre la taula els pros i els contres de les diferents opcions que planteja el pla de viabilitat sense arribar a cap conclusió. La idea era concretar i plantejar-los una opció consensuada a l'hora de votar divendres a l'assemblea de la cooperativa, com reclamaven la majoria dels 200 assistents. Davant la impossibilitat d'elegir, han acordat continuar estudiant la documentació i fer consultes, convocant una nova trobada dijous al vespre.
"Totes les opcions són dolentes", ha exposat concisament un dels portaveus, Jordi Gas. Ni la quarta opció, considerada com la "menys dolenta", i que suposa que siguin els impositors qui agafin les regnes de la cooperativa per aconseguir recuperar els seus estalvis després de presentar el concurs de creditors -opció que, segons l'estudi, permetria recuperar-ne la meitat en dos anys i la totalitat cap al 2018-, es pren com a viable. "No podem garantir amb el pla de viabilitat que no hi haurà una quitança del 50% perquè podria ser més alta", ha explicat Gas. En aquest, el col·lectiu hauria de prendre el lideratge i negociar amb els creditors per poder anar recuperant les inversions, crèdits i productes financers pactant carències.
Tampoc veuen factible la possibilitat que alguna empresa pugui comprar la cooperativa, fet que permetria aixecar el concurs, i poder cobrar la meitat dels estalvis en un any, tot recordant que la baixada del valor immobiliari i una quitança del 50% condicionen l'operació. La continuïtat de l'activitat de la cooperativa com ara, amb un conveni que permetria evitar el concurs, però amb el preu de reestructurar l'entitat, haver de pràcticament triplicar la producció i generar confiança entre pagesos i impositors es veu encertada per la volatilitat dels ingressos pels productes agraris i el descrèdit de l'entitat amb la presentació del preconcurs. A l'extrem de l'espectre, la quarta opció, la liquidació judicial, podria suposar una quitança de fins el 80%.
El pla que costa 50.000 euros
Gas, que ha qualificat d'excessivament "optimista" el resultat del pla de viabilitat i ha apuntat que el seu cost per a la cooperativa hauria arribat als 50.000 euros, ha lamentat que els afectats només hagin pogut disposar dels documents d'aquest estudi des del passat divendres, sense temps pràcticament material per decidir al respecte. "Ho estem estudiant amb els nostres advocats, però no volem prendre la decisió en dos dies i que la gent vaig a un carreró sense sortida després que la Cooperativa l'hagi tingut dos mesos i no ens l'hagi volgut facilitar", ha assegurat.
Tot i la insistència de molts dels afectats en reclamar un posicionament consensuat per al divendres, els representants han demanat temps per conèixer l'estudi i efectuar noves consultes. Tot i que un dels portaveus, Manolo Sánchez, ha plantejat la possibilitat de posposar la presentació del concurs de creditors per guanyar temps, Gas ha advertit que amb aquesta maniobra corren el perill de veure com alguna de les empreses que tenen deutes pendents pugui presentar-lo forçosament i procedir a la liquidació.
Amb tot, Sánchez ha apuntat que l'actual junta rectora de la Cooperativa podria haver començat a avançar pagaments a aquestes empreses, fet que podria esmorteir l'amenaça del concurs, així com la creença que els bancs no emprendran accions contra un col·lectiu tant nombrós. El mateix portaveu, a més, ha reiterat que l'entitat treballa per desbloquejar crèdits per efectuar una nova tanda de devolucions als impositors.
De moment, i segons les dades obtingudes pels afectats de la Generalitat, queden pendents de desbloqueig 249 comptes a la vista amb uns 628.000 euros així com 157 comptes a terminis per 4,13 milions d'euros: 4,76 milions d'euros en total. Gas ha denunciat, d'altra banda, que les dades de comptes i fons bloquejats facilitades per la Generalitat en diferents dates no es corresponen amb el número total de comptes i els fons totals anunciats inicialment.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada